PR uutisia

Milja ja Topias opiskelijoiden MM-kisoihin 10.07.2024 19:24

Milja Väätäjä ja Topias Arola on valittu Suomen joukkueeseen opiskelijoiden MM-kisoihin. Kilpailut suunnistetaan Bulgariassa elokuun alussa, jolloin ohjelmassa on henkilökohtaisista matkoista keskimatka ja sprintti sekä viesti ja sprinttiviesti.

Kumpikaan nuorista suunnistajista ei ole ensimmäistä kertaa pukemassa Suomi-paitaa päälleensä. Milja oli mukana opiskelijoiden MM-kisoissa jo kaksi vuotta sitten Sveitsissä ja vuosi sitten Suomen maailmancupin joukkueessa. Topias puolestaan debytoi Suomen maailmancupin joukkueessa kaksi vuotta sitten. 

PR-Venlat kirivät onnistuneesti 13:nneksi 17.06.2024 15:20

Paimion Rastin naiset poistuivat Kauhavan lentokentältä tyytyväisenä Venlojen viestin jälkeen lauantaina. Joukkue tappeli loppuun asti sijoittumisesta kymmenen parhaan joukkoon. Maailman huippunimiä vastaan ankkuri Milja Väätäjän oli lopulta taipumisen sijalle 13.

Valmennusportaan ennakointi mahdollisuuksista kymppisakkiin näytti pitkään enemmän kuin mahdolliselta. Ina Westerlund, Eveliina Hirvonen ja Tuulia Viberg hoitelivat alkuosuudet siinä määrin hienosti, että Väätäjä pääsi ankkuriosuudelle juuri kymmenentenä.

– Aika tiukkoja rastipisteitä oli. Varsinkin alussa oli peitteistä ja paljon rasteja, siinä tuli jonkinlaiset epäröinnit, kertasi Väätäjä.

– Mutta pakko antaa aika puhtaat paperit itselle taidollisesti. Edellä menneet joukkueet tekivät eron polulla, eli realiteetti on että monet tällä hetkellä vain juoksevat kovempaa.

Managerit Henri Kalve ja Jesse Laukkarinen iloitsivat odotetun vahvasta joukkuesuorituksesta sekä taktiikan pitämisestä.

– Keneltäkään ei tarvittu supersuoritusta, eikä toisaalta nähty heikkoja suorituksia. 13. sija on hyvää perustasoa, johon kannattaa olla tässä kohtaa tyytyväinen, linjasi Kalve.

Naisten kakkosjoukkue suunnisti nousujohteisen viestin päätyen lopulta sijalle 55. Voiton otti supertähti Tove Alexanderssonin ankkuroima Stora Tuna OK.

PR-miesten suorittaminen Jukolan yössä riitti sijaan 36. Viestin alku sujui suunnitelman mukaan, kun Loïc Capbern avasi peräti viidentenä. Myös Topias Arola jatkoi hyvää vauhtia, kunnes lopun virhe tipautti vaihtosijaksi 17.

– Pitkään meni kohtuullisesti, joskaan aivan kärkimiesten vauhtiin ei tänään ollut asiaa. Loppuradan haastavalle hiekkamonttualueelle kuitenkin tuli isompi pummi, harmitteli Arola.

Jatkossa supervedot jäivät uupumaan, ja eroa kärkijoukkueisiin tuli vähitellen yksittäisten virheiden ja puhtaasti vauhdinkin myötä.

– Ihan toivotun pitkälle ei päästy ilman virheitä, jotta lyhyille osuuksille olisi päästy mahdollisimman hyvästä tilanteesta. Lopputulos ei aiheuta riemunkiljahduksia, mutta mahtunee tämän hetken realistisiin odotuksiin, summasi manageri Kalve.

Miesten kakkosjoukkue ylsi sijalle 152. Avaaja Lari Takanen vaihtoi kärkiletkassa ja säväytti osuudella leimatessaan puolivälin väliaikarastilla jopa ykköspaikalla.

Voittoon suunnisti Venlojen tapaan Stora Tuna OK, joka otti lähes käsittämättömän viidennen peräkkäisen Jukola-voiton. Seura otti myös ensimmäisenä ”tupla-tuplan” voittamalla lisäksi kevään Tiomila-viestissä sekä naisten että miesten viestin. Erot kärjessä muodostuivat suorastaan historiallisen suuriksi, sillä voittomarginaali oli lähes 12 minuuttia ja ero kolmoseen yli 20 minuuttia.

Lakia-Jukolan maasto ja radat yllättivät monet vaativuudellaan. Virheitä kertyi niin huipuille kuin harrastajille odotettua enemmän.

Jukolan viesti jatkaa kiertämistään ympäri Suomea: vuoden päästä kisataan Mikkelissä.

PR ennakkosuosikkien haastajana Lakia-Jukolaan 15.06.2024 06:52

Jukolan viesti ja kesäkuun valoisa yö. Tämä taianomainen yhdistelmä toistuu jälleen viikonloppuna, kun kauden huipputapahtuma suunnistetaan Etelä-Pohjanmaan Kauhavalla.

Paimion Rasti starttaa Venlojen viestiin kaikkiaan kuudella ja Jukolan viestiin viidellä joukkueella. Lähellä kärkeä olevat sijat ovat naisten ykköstiimin kiikarissa. Miesten tavoite on selkeämmin haastaa ennakkoon kovempia joukkueita ja tulla mukana mahdollisimman pitkään hyvissä asemissa.

PR-venlat ylsivät kaksi vuotta sitten hienosti yhdeksänneksi, kun taas viime vuonna Porvoossa loppusijoitus oli ”vasta” 19. Tuota sijaa lähtee Kauhavan kalliosyherikköihin parantamaan tämän hetken paras nelikko.

Naisten ykkösmenijä Milja Väätäjän alkukausi on mennyt rasitusmurtumaa parannellessa osittain himmaillen. Nyt kaikki on kuitenkin kunnossa ja nainen valmiina viestitykitykseen.

– Tuntuu että olen onnistunut kääntämään kevätkauden väliin jäämisen positiiviseen ja löytänyt hyvän itseluottamuksen tekemiseen vähilläkin suunnistuskerroilla. Olen siis energiaa täynnä ja ehdottomasti valmiina taistelemaan huippusijoista! sanoo ankkuriosuutta innolla odottava Väätäjä.

Managerit Henri Kalve ja Jesse Laukkarinen kokevat tunnelman odottavana ja rauhallisena ja uskovat naisten tietävän, mitä maastossa pitää tehdä.

– Viimeisimmästä Viestiliiga-osakisasta tuli kolmossija jo valmiiksi väsyneenä, joten onnistuneella suorituksella on hyvät mahdollisuudet kymmenen parhaan joukkoon. Ja se onkin hyvä tavoite, joka ei kuitenkaan ilmaiseksi tule. Nopeahko maasto ja kilometrivauhdit varmasti suosivat tiettyjä ulkomaisia joukkueita, Laukkarinen.

PR-miesten seitsikko oli vuosi sitten osittain hankalan yön päätteeksi 24:s. Miehistöä on eri syistä vaihtunut, ja ainoastaan kolme miestä uusii nyt Porvoosta ykkösjoukkuepaikkansa. Viime vuoden sijoitusta on joka tapauksessa Kauhavan lentokentän lähimaastoissa tarkoitus parantaa.

– Top 20 on hyvä tavoite, joka vaatii tasaista onnistumista mutta on tehtävissä. Viestissä pyritään uusimaan kevään Tiomila-viestin tilanne: aloitetaan viesti kärjen mukana ja sitten pyritään säilyttämään asemat suunnistamalla mahdollisimman hyvin, manageri Kalve taustoittaa strategiaa miesten osalta.

Yhdestä koronapandemian aiheuttamasta välivuodesta huolimatta Jukolan historia on mittava: ensimmäisen kerran kisattiin jo vuonna 1949. Kauhavalla käytävä Venlojen viesti on järjestyksessä 46:s, Jukolan viesti 75:s.

Osanottomäärät eivät tällä kertaa aivan ennätyksiin yllä mutta ovat silti muhkeat: Venlojen viestiin starttaa lauantai-iltapäivällä 1420 naisnelikkoa, Jukolaan yön hämärtyessä 1650 pääosin miehistä koostuvaa seitsikkoa. Osanottajien yhteismäärä on täten runsaat 17000.

Lakia-Jukola 13.06.2024 06:12

Lakia-Jukola juostaan 15.-16.6.24 Kauhavalla.

Olemme ilmoittaneet 6 joukkuetta venlojen viestiin ja 5 jukolan viestiin. Tällä hetkellä venloja on tasan joukkuemäärän verran ja viimeisestä jukola-joukkueesta uupuu 1.
Eli yksi suunnistaja jukolanviestiin vielä hakusessa!

Koska tilanne sairastumisten, loukkaantumisten jne takia elää loppuun asti, toki voit käydä vielä lisäämässä nimesi irmaan ja ilmoittautua Hannelelle mikäli haluat osallistua. 
Alustava juoksujärjestys harrastejoukkueiden osalta pyritään julkaisemaan toukokuun aikana.
Lisätietoa Hannelelta.

Osallistuminen ei edellytä voimassa olevaa lisenssiä. Seuran jäsenmaksun pitää olla maksettuna. Osallistuminen maksaa 20€.

Paimion Rasti on varannut perinteisesti tuulisuojapaikan = seurateltat, joista mukana on puolikas isommasta ja vihreä putkiteltta (paikat J118 ja J119) teltalla tarjolla mehua ja vettä.

Majoitusta varten on varattu 2 telttapaikkaa 10m x 10m alue (telttapaikat I87 ja I88, majoittuminen omassa teltassa).

Eve ja Lari SM-sprinttiviestin plaketeilla 20.05.2024 16:15

Eveliina Hirvonen ja Lari Takanen suunnistivat SM-sprinttiviestissä Tampereella komeasti kymmenenneksi. Kahden hengen joukkueesta molemmat juoksivat kaksi osuutta, ja Eveliina ja Lari kamppailivat koko viestin ajan tiukasti sijoituksesta kymmenen parhaan joukkoon.
 
- Uudistunut sprinttiviestikonsepti haastoi sekä fyysisesti että taidollisesti. Päivään tuli kovaa sprinttisuunnistusta lähes 10 kilometriä. Luotto joukkueen suoriutumiseen oli kuitenkin vahva ja lopun tiukassa loppukirikamppailussa sain kammettua Rastin plaketeille, kertasi ankkuri Eveliina Hirvonen viestipäivän kuulumisia. 
 
SM-sprinttiviesti suunnistettiin nyt ensimmäistä kertaa kaksihenkisillä joukkueilla. Helpolla suunnistajia ei tosiaankaan päästetty, sillä ennen viestiosuuksia suunnistajien helteinen päivä oli alkanut jo aamun karsintakilpailulla. Urakka vastasi siis suunnilleen kolmea runsaan 3000 metrin estejuoksukisaa saman päivän aikana.
 
Paimion kakkosjoukkue Ina Westerlund ja Topias Arola suunnisti sijalle 19. Palkintosijoille ylsi myös PR:n HD60-sarjan joukkue Eija ja Matti Sipponen, joka sijoittui sarjassaan viidenneksi.

Juhlahumua Särkänniemessä 20.05.2024 15:43

Särkänniemi-suunnistus on ollut 25 vuoden ajan lasten ja nuorten suunnistuskauden kohokohtia. Kilpailuun osallistui jälleen noin tuhat alle 17-vuotiasta suunnistavaa lasta ja nuorta ympäri Suomen. Juhlavuoden kilpailussa Paimion Rastin sisarukset Tilda ja Topi Välimäki voittivat molemmat 10-vuotiaiden rastireittiläisten sarjansa, joten he saivat tuliaisiksi komeat Näsinneula-pystit. 

Topin voittomarginaali kakkoseksi tulleeseen Espoon Lenni Nurmilaukakseen oli 15 sekuntia. Sen sijaan Tilda oli sarjassaan häkellyttävän ylivoimainen. Seuraava jäi lähes 2,5 minuutin päähän.

Särkänniemi-suunnistus on sprinttikilpailu, joka suunnistetaan huvipuiston alueella aamulla ennen puiston aukeamista yleisölle. Paimion Rasti oli mukana 22 nuoren suunnistajan voimin. Kilpailu on harvoja suunnistuskilpailuja, joissa paikka pysyy vuodesta toiseen samana, mutta maasto muuttuu, kun huvipuiston alueella tehdään uudistuksia. Tapahtuma on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen, sillä se on yksi pisimpään huvipuistossa järjestetyistä urheilutapahtumista. 

Näsinneula-pokaaleilla palkittiin Tildan ja Topin lisäksi myös PR:n Silva Pihlaja (D11) ja Hilla Pihlaja (D9RR) heidän suunnistettua omissa sarjoissaan toiselle sijalle. D9RR- sarjassa kilpailu oli erittäin tasaista, sillä Hilla jäi kilpailun voittaneelle Tampereen Pyrinnön Saimi Turuselle vain yhden sekunnin. Vaikka muille ei pokaaleja irronnutkaan, niin onnistuneita suorituksia oli useammalla kilpailuun osallistuneella, sillä kymppisakkiin sijoittui omissa sarjoissaan kaiken kaikkiaan kymmenen Paimion Rastin suunnistajaa. 

Sijoitusta tärkeämpää osallistujille kuitenkin oli hauska reissu yhdessä seurakavereiden kanssa sekä huvittelu puistossa kilpailun jälkeen. Ei ihme, että tämä on nuorten suunnistajien kalenterissa yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista.

Särkänniemi-suunnistuksen 25-vuotista taivalta juhlistettiin erikoissarjalla, johon oli kutsuttu mukaan kaikki kilpailun historiassa 14-vuotiaiden sarjoissa palkinnoille päässeet. Paimion Rastista kutsuun tarttuivat Jere Sipponen ja Janne Nieminen. 

”Kyllähän tämä oli niin hieno mahdollisuus, että kilpailuun oli ehdottomasti osallistuttava ja tultava paikan päälle kokemaan vuosien tauon jälkeen Särkänniemisuunnistuksen tunnelmaa”, kommentoi Sipponen omaa osallistumistaan. 

Hyvin oli Paimion Rastin kaksikolla Särkänniemi hallussa, sillä Sipponen sijoittui kilpailussa kolmanneksi Helsingin Suunnistajien Anton Salmenkylän napatessa ensimmäisen sijan ja Kangasalan SK:n Eevert Toivosen tullessa kilpailussa toiseksi. Vain kahdeksan sekuntia seurakaveriaan hitaampana Janne Nieminen tuli kilpailussa neljänneksi, joten hän jäi tällä kertaa täpärästi ilman kolmelle parhaalla palkinnoksi annettua Näsinneula-pokaalia.

Tuloksia:
H5RRS 1,7 km: 5) Alvar Hartvik Paimion Rasti 15.06.
H8RR 1,8 km: 4) Leevi Kenner Paimion Rasti 9.11, 26) Leevi Maunu Paimion Rasti 14.10.
H9RR 1,8 km: 22) Marius Hartvik Paimion Rasti 10.17.
H10RR 1,8 km: 1) Topi Välimäki Paimion Rasti 6.44
H11 1,9 km: 19) Sebastian Hannula Paimion Rasti 15.59.
H13 2,5 km: 28) Tomi Välimäki Paimion Rasti 23.01.
H14 2,7 km: 28) Eeli Pihlaja Paimion Rasti 30.40.
D12 1,9 km: 18) Saga Kenner Paimion Rasti 14.43, 20) Sofia Lehtinen Paimion Rasti 15.09.
D11 1,9 km: 2) Silva Pihlaja Paimion Rasti 13.24, 8) Roosa Lindeqvist Paimion Rasti 15.51, 9) Mya Hartvik Paimion Rasti 16.17, 43) Caramia Lehtinen Paimion Rasti 48.15.
D10RR 1,8 km: 1) Tilda Välimäki Paimion Rasti 6.58, 6) Linnea Kenner Paimion Rasti 10.09, 11) Fanni Lindeqvist Paimion Rasti 10.49.
D9RR 1,8 km: 2) Hilla Pihlaja Paimion Rasti 8.23, 9) Siri Jutila Paimion Rasti 9.04, 25) Siiri Lehtinen Paimion Rasti 11.45
D8RR 1,8 km: 11) Juulia Pihlava Paimion Rasti 11.08, 12) Ella Peippo Paimion Rasti 11.18.
JUHLA25H 2,8 km: 3) Jere Sipponen Paimion Rasti 12.26, 4) Janne Nieminen Paimion Rasti 12.34.

 

Salon seudun rastiviesti 2024 27.05.2024 07:20

Joukkueet:

PR1                                PR2

1 Inga (D)                      1 Saku (H40)
2 Aaro (H16)                  2 Milka (D)
3 Samuli (H40)              3 Paula (D40)
4 Milja                            4 Eija
5 Milla (D16)                  5 Saana (D16)
6 Jere                            6 Matti

 

Hauska ja nopea iltaviesti Salon Valhojalla. VIP 22.5

PR-miehet väläyttivät Tiomila-viestin alkuosuuksilla 10.05.2024 06:28

Suunnistuksen viestiklassikko Tiomila käytiin viime viikonloppuna Ruotsin Nynäshamnissa osittain uudistetussa formaatissa. Naisten viestiin oli lisätty yksi osuus aiemman viiden lisäksi, ja siihen sisältyi ensi kertaa yöosuuksia. Lisäksi sekä naisten että miesten viestit katkaistiin alkuosuuksien jälkeen siten, että kisaa jatkettiin myöhemmin takaa-ajolähdöllä.

Naisten viestiin Paimion Rasti joutui starttaamaan ilman jalkavaivaista Milja Väätäjää. Pimeällä avausosuudella ero kärkeen venähti jo noin viiteen minuuttiin, mutta erityisesti Eveliina Hirvonen suoriutui hienosti pitkästä kolmososuudesta nipun sijoja nostaen. Lopputuloksena oli suhteellisen hyvä 37. sija. Viestiä joukkueessa veivät Tuulia Viberg, Inga Dambe, Hirvonen, Henna Yliluikki, Emma Valkama ja Ina Westerlund.

Miesten lauantai-iltana startanneeseen viestiin Paimion Rasti lähti tälläkin kertaa niin sanotusti kova pää edellä. Loïc Capbern avasi komeasti neljäntenä, Topias Arola piti eron kärkeen alle kahden minuutin, ja viimevuotiseen tapaan lyhyttä kolmososuutta vienyt Lasse Suonpää antoi Lari Takaselle hyvän lähtöpaikan pitkälle nelososuudelle runsaat kolme minuuttia kärjestä. Takanen piti koukun kiinni viestin lopulta voittaneessa Stora Tunassa ja vaihtoi kakkosletkassa sijalla 16.

– Hyvään paikkaan pääsin, kärkiletkaa oli pitkään tarjolla ja hetken kärjessäkin. Meno oli kuitenkin tukkoista, jalalla siitä kärkiporukasta aloin jäädä ja kriittisellä hetkellä heitin nilkankin ympäri, jolloin ei enää letkan häntään ollut asiaa. Olisi siinä mukava ollut mukana pysyä, pohti 11:ntenä vaihtanut Arola.

Loppuosuuksilla eroa kärkeen kertyi osuus osuudelta lisää. Loppusija oli vahvasti varamiehiseen joukkueeseen nähden kelvollinen 45. Loppuosuuksilla suunnistivat Markus Lindeqvist, Jesse Laukkarinen, Toni Saari, Jere Sipponen, Ari-Pekka Joensuu ja Jonas Jern.

Manageri Henri Kalve näki suoritukset kevään haasteiden ja poissaolijoiden määrään nähden melko odotettuina suunnaten katseet samalla jo tulevaan.

– Tulokset eivät olleet hyviä mutta eivät myöskään mikään katastrofi. Näin monen osuuden viesteissä rosterin kapeus näkyy valitettavan nopeasti sijoituksissa. Jukolasta ja etenkin Venloista odottaisin huomattavasti parempaa, etenkin kun nyt poissaolleita saataneen mukaan, ennakoi Kalve.

Kaikkiaan naisten viestiin starttasi 275 kuusikkoa, miehissä kymmenhenkisiä joukkueita osallistui noin 320.

Yksi Tiomila-viikonlopun ilonaiheita oli se, että muutaman vuoden tauon jälkeen PR:lla oli matkassa mukana nuorten viestin joukkue. Vielä vahvasti alaikäinen joukkue hilasi itsensä vajaan 300 osallistujan  kisassa lopulta sijalle 85. Nuorten joukkueessa suunnistivat Milla Pyöli, Aapeli Heikinmaa, Olavi Vilhonen, Saana Tranberg, Veera Mäkilä ja Aaro Lahdenperä.

Yhteistyö Lumoniten kanssa jatkuu 16.04.2024 17:54

Lumonite on jo usean vuoden ajan toiminut Paimion Rastin yhteistyökumppanina. Etenkin edustusurheilijat ovat juosseet yöviestejä Lumoniten lampuilla ja myös Paimion Rastin järjestämiin kilpailuihin osallistuneet ovat päässeet nauttimaan laadukkaista Lumoniten tuotepalkinnoista.

– Lumoniten suunnistuslamput ovat markkinoiden kärkeä ja niiden valoteho & luotettavuus ovat saaneet urheilijoiltamme kiitosta. Erittäin hienoa, että yhteistyö jatkuu ja tiedämme ainakin varusteiden olevan viestien ehdotonta kärkeä. On myös huojentavaa, että ennen suurviestejä ei tarvitse tarkistaa, kuka on kolvannut itselleen komeimman lampun, niin kuin joskus kymmenen vuotta sitten, vaan voidaan keskittyä täysillä suorituksiin, naureskelee tuore manageri Kalve.

– Luotettavan lampun merkitys on joskus omallakin viestiosuudella korostunut. Joskus se voi ratkaista vaikka Jukolan voiton, muistelee toinen edustusryhmän uusi päällikkö Jesse Laukkarinen. Yötreenejä on talven ja kevään aikana tehty tasaiseen tahtiin. Tiomilan naisten viestissä on nyt ensimmäistä kertaa yöosuuksia, joka on lisännyt myös naisten yöharjoittelua. Hienoa, että yhteistyön puitteissa myös naisten lamput ovat nyt viimeisen päälle, kun ensimmäinen naisten yöosuus suurviesteissä nähdään.

Paimion Rastin valinta Tiomilan ja Jukolan yöhön ovat Lumonite Leader ja Lumonite Compass.

Nyt onkin oiva hetki päivittää lamput Tiomilaan ja Jukolaan. Viking Line -Rastien kävijät ja seuraajat saavat Valostoren verkkokaupasta 10 % alennuksen kaikista Lumoniten tuotteista kisojen loppuun saakka 21.4. Alennuksen saa, kun siirtyy ostoksille täältä: https://www.valostore.fi/fi?code=VLR214

Hippo-suunnistuskoulu 01.04.2024 17:17

Tervetuloa Paimion Rastin Hippo-suunnistuskouluun!

Suunnistuskoulussa tutustutaan toiminnallisten harjoitusten kautta kartanluvun ja suunnistuksen perustaitoihin: 
* kartan väreihin, karttamerkkeihin ja ratamerkintöihin
* kartan käsittelyyn, suuntaukseen ja oman olinpaikan määrittelyyn 
* reitinvalintaan ja olennaisiin kohteisiin 
* kompassin käyttöön
Osallistuminen suunnistuskouluun ei edellytä aiempaa kokemusta lajista.

Suunnistuskoulu sisältää kolme yhteistä kokoontumista, joiden kesto noin 1,5 h/kerta:                                                                                                 
ti 9.4.     18 – 19.30       Hanhijoen koulu
ti 16.4.   18 – 19.30       Kriivarin koulu
to 18.4.  18 – 19.30       ohjatusti Peimarin Rasteilla, kokoontuminen Hanhijoen koululla

Suunnistuskoulun hinta on 30 euroa/perhe, sisältäen opetuksen ja materiaalit. Suunnistus on koko perheelle sopivaa yhteistä tekemistä, joten myös lasten huoltajat ovat tervetulleita
suunnistuskouluun. Suunnistuskoulu on ikärajaton, mutta alle 8-vuotiaat osallistuvat yhdessä huoltajan kanssa.

Ilmoittautuminen viimeistään 7.4.2024

Suunnistuskoulun jälkeen harjoittelua voi jatkaa Paimion Rastin nuorten ryhmissä, jotka kokoontuvat tiistaisin klo 18. Lisätiedot www.paimionrasti.fi/nuoret

Suunnistuskoulun menossa mukana OP Lounais-Suomi

Hippo-Suunnistuskoulu 2024