PR-Venlat kiriv├Ąt onnistuneesti 13:nneksi

Paimion Rastin naiset poistuivat Kauhavan lentokentältä tyytyväisenä Venlojen viestin jälkeen lauantaina. Joukkue tappeli loppuun asti sijoittumisesta kymmenen parhaan joukkoon. Maailman huippunimiä vastaan ankkuri Milja Väätäjän oli lopulta taipumisen sijalle 13.

Valmennusportaan ennakointi mahdollisuuksista kymppisakkiin näytti pitkään enemmän kuin mahdolliselta. Ina Westerlund, Eveliina Hirvonen ja Tuulia Viberg hoitelivat alkuosuudet siinä määrin hienosti, että Väätäjä pääsi ankkuriosuudelle juuri kymmenentenä.

– Aika tiukkoja rastipisteitä oli. Varsinkin alussa oli peitteistä ja paljon rasteja, siinä tuli jonkinlaiset epäröinnit, kertasi Väätäjä.

– Mutta pakko antaa aika puhtaat paperit itselle taidollisesti. Edellä menneet joukkueet tekivät eron polulla, eli realiteetti on että monet tällä hetkellä vain juoksevat kovempaa.

Managerit Henri Kalve ja Jesse Laukkarinen iloitsivat odotetun vahvasta joukkuesuorituksesta sekä taktiikan pitämisestä.

– Keneltäkään ei tarvittu supersuoritusta, eikä toisaalta nähty heikkoja suorituksia. 13. sija on hyvää perustasoa, johon kannattaa olla tässä kohtaa tyytyväinen, linjasi Kalve.

Naisten kakkosjoukkue suunnisti nousujohteisen viestin päätyen lopulta sijalle 55. Voiton otti supertähti Tove Alexanderssonin ankkuroima Stora Tuna OK.

PR-miesten suorittaminen Jukolan yössä riitti sijaan 36. Viestin alku sujui suunnitelman mukaan, kun Loïc Capbern avasi peräti viidentenä. Myös Topias Arola jatkoi hyvää vauhtia, kunnes lopun virhe tipautti vaihtosijaksi 17.

– Pitkään meni kohtuullisesti, joskaan aivan kärkimiesten vauhtiin ei tänään ollut asiaa. Loppuradan haastavalle hiekkamonttualueelle kuitenkin tuli isompi pummi, harmitteli Arola.

Jatkossa supervedot jäivät uupumaan, ja eroa kärkijoukkueisiin tuli vähitellen yksittäisten virheiden ja puhtaasti vauhdinkin myötä.

– Ihan toivotun pitkälle ei päästy ilman virheitä, jotta lyhyille osuuksille olisi päästy mahdollisimman hyvästä tilanteesta. Lopputulos ei aiheuta riemunkiljahduksia, mutta mahtunee tämän hetken realistisiin odotuksiin, summasi manageri Kalve.

Miesten kakkosjoukkue ylsi sijalle 152. Avaaja Lari Takanen vaihtoi kärkiletkassa ja säväytti osuudella leimatessaan puolivälin väliaikarastilla jopa ykköspaikalla.

Voittoon suunnisti Venlojen tapaan Stora Tuna OK, joka otti lähes käsittämättömän viidennen peräkkäisen Jukola-voiton. Seura otti myös ensimmäisenä ”tupla-tuplan” voittamalla lisäksi kevään Tiomila-viestissä sekä naisten että miesten viestin. Erot kärjessä muodostuivat suorastaan historiallisen suuriksi, sillä voittomarginaali oli lähes 12 minuuttia ja ero kolmoseen yli 20 minuuttia.

Lakia-Jukolan maasto ja radat yllättivät monet vaativuudellaan. Virheitä kertyi niin huipuille kuin harrastajille odotettua enemmän.

Jukolan viesti jatkaa kiertämistään ympäri Suomea: vuoden päästä kisataan Mikkelissä.