Juhlahumua Särkänniemessä

Särkänniemi-suunnistus on ollut 25 vuoden ajan lasten ja nuorten suunnistuskauden kohokohtia. Kilpailuun osallistui jälleen noin tuhat alle 17-vuotiasta suunnistavaa lasta ja nuorta ympäri Suomen. Juhlavuoden kilpailussa Paimion Rastin sisarukset Tilda ja Topi Välimäki voittivat molemmat 10-vuotiaiden rastireittiläisten sarjansa, joten he saivat tuliaisiksi komeat Näsinneula-pystit.

Topin voittomarginaali kakkoseksi tulleeseen Espoon Lenni Nurmilaukakseen oli 15 sekuntia. Sen sijaan Tilda oli sarjassaan häkellyttävän ylivoimainen. Seuraava jäi lähes 2,5 minuutin päähän.

Särkänniemi-suunnistus on sprinttikilpailu, joka suunnistetaan huvipuiston alueella aamulla ennen puiston aukeamista yleisölle. Paimion Rasti oli mukana 22 nuoren suunnistajan voimin. Kilpailu on harvoja suunnistuskilpailuja, joissa paikka pysyy vuodesta toiseen samana, mutta maasto muuttuu, kun huvipuiston alueella tehdään uudistuksia. Tapahtuma on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen, sillä se on yksi pisimpään huvipuistossa järjestetyistä urheilutapahtumista.

Näsinneula-pokaaleilla palkittiin Tildan ja Topin lisäksi myös PR:n Silva Pihlaja (D11) ja Hilla Pihlaja (D9RR) heidän suunnistettua omissa sarjoissaan toiselle sijalle. D9RR- sarjassa kilpailu oli erittäin tasaista, sillä Hilla jäi kilpailun voittaneelle Tampereen Pyrinnön Saimi Turuselle vain yhden sekunnin. Vaikka muille ei pokaaleja irronnutkaan, niin onnistuneita suorituksia oli useammalla kilpailuun osallistuneella, sillä kymppisakkiin sijoittui omissa sarjoissaan kaiken kaikkiaan kymmenen Paimion Rastin suunnistajaa.

Sijoitusta tärkeämpää osallistujille kuitenkin oli hauska reissu yhdessä seurakavereiden kanssa sekä huvittelu puistossa kilpailun jälkeen. Ei ihme, että tämä on nuorten suunnistajien kalenterissa yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista.

Särkänniemi-suunnistuksen 25-vuotista taivalta juhlistettiin erikoissarjalla, johon oli kutsuttu mukaan kaikki kilpailun historiassa 14-vuotiaiden sarjoissa palkinnoille päässeet. Paimion Rastista kutsuun tarttuivat Jere Sipponen ja Janne Nieminen.

”Kyllähän tämä oli niin hieno mahdollisuus, että kilpailuun oli ehdottomasti osallistuttava ja tultava paikan päälle kokemaan vuosien tauon jälkeen Särkänniemisuunnistuksen tunnelmaa”, kommentoi Sipponen omaa osallistumistaan.

Hyvin oli Paimion Rastin kaksikolla Särkänniemi hallussa, sillä Sipponen sijoittui kilpailussa kolmanneksi Helsingin Suunnistajien Anton Salmenkylän napatessa ensimmäisen sijan ja Kangasalan SK:n Eevert Toivosen tullessa kilpailussa toiseksi. Vain kahdeksan sekuntia seurakaveriaan hitaampana Janne Nieminen tuli kilpailussa neljänneksi, joten hän jäi tällä kertaa täpärästi ilman kolmelle parhaalla palkinnoksi annettua Näsinneula-pokaalia.