Aleksi Lohtander – Raumalta maailmalle

PR:n huipputiimin uusista nimistä nuorin, Aleksi Lohtander, on sekä tyypillinen että epätyypillinen suunnistaja. Ensin mainittu johtuu siitä, että 22-vuotias opiskelee Aalto-yliopistossa maanmittausta. Normista poikkeavaa taas on se, että raumalaisen perheessä ei ollut ennalta lajitaustaa.

– Katsottiin paikallisesta lehdestä että Rasti-Lukolla olisi suunnistuskoulu. Se voisi olla mielenkiintoinen harrastus, muistelee Lohtander suunnistusuransa alkua.

Myös maastohiihtoa ja yleisurheilua harrastaneen raumalaispojan suunnistusura jatkui, ja menestystäkin tuli. Juniorisarjoissa irtosi SM-kulta ja kaksi pronssia. Pääsarjaan siirtymisen myötä tuli tarve kovemmille haasteille treenipuolella.

– Rasti-Lukossa ei ole viime aikoina ollut varsinaista huippupanostusta, mikä johti suunnitelmiin hakea vahvempaan seuraan. Paimion Rastiin päädyin osittain tutun suunnistajan, Milja Väätäjän, kautta.

Armeija tuli suoritettua viime vuonna lievän ylikunnon ja erinäisten jalkavaivojen sävyttämänä. Nyt tilanne on ollut parempi, joten varovaisia tavoitteitakin on mies voinut asettaa.

– Tällä kaudella tavoitteet ovat ensisijaisesti viesteissä. Sen jälkeen olisi aikomus yltää SM-kisojen kymppisakkiin ainakin jollain matkalla, pohtii Lohtander.

Hän pääsi tänä talvena myös kokemaan jotain uutta: suunnistusleiri Teneriffalla, treeniseurana PR:n lisäksi useita maajoukkueita. Mies kun oli ennen leiriä ylipäätään suunnistanut ulkomailla ainoastaan Ruotsissa.

***

Milloin ja miten sinusta tuli suunnistaja?
Vanhemmat huomasivat paikallislehdestä ilmoituksen, jossa mainostettiin suunnistuskoulua ja päättivät viedä minut kokeilemaan lajia. Taisin olla tuolloin 7-vuotias. Ei jäänyt kokeiluksi.

Ikimuistoisin suunnistuskokemus?
Tämä kysymys tuli jo kolmatta kertaa vastaan muutaman kuukauden sisään, joten pidän linjani ja vastaan taas erilailla kuin aiemmin. SM-keskimatkan loppusuora 2021; puolentoista vuoden vaikean jakson jälkeen onnistuin tekemään hyvän suorituksen ja loppusuoralla fiilis oli mahtava!

Mielimaasto?
Taivalkosken Mustavaara eli nopeakulkuinen vaaramaasto höystettynä avokallioilla, rinnesoilla ja tiukilla rinteillä.

Esikuvat, jos sellaisia on?
Ei ole.

Mitä uutta tuot Paimion Rastiin?
Leveän hymyn ja kapeat jalat.

Tulevaisuuden suunnitelmat elämässä yleensä?
Valmistua yliopistosta 5-6 vuoden päästä.

Mitä muuta harrastat suunnistuksen lisäksi?
Pummaamista. Olen yrittänyt lopettaa monesti, mutten ole vielä onnistunut.

Mainitse jokin taito tai muu asia, jossa olet ylivertaisen hyvä?
Heräämään aikaisin. Tunnistamaan lintulajeja.

Terveiset uusille seurakavereille?
On ollut kiva tutustua ja päästä mukaan mahtavaan porukkaan! Ja niille, joita en ole vielä tavannut: tulkaa ihmeessä juttelemaan treeni- ja kisapaikoilla.