Olav Lundanes Paimion Rastiin

Myös avovaimo Ida Marie Næss Bjørgul suunnistaa ensi kaudella paimiolaisseuran väreissä

Suunnistuksen viisinkertainen maailmanmestari Olav Lundanes edustaa ensi kaudella Paimion Rastia. Norjalainen Lundanes on allekirjoittanut seuran kanssa sopimuksen kahdeksi vuodeksi, joista jälkimmäinen vuosi on optiovuosi.

Lundanes kertoo odottavansa paljon ajastaan Suomessa. Aika oli kypsä uudelle ympäristölle ja haasteille, ja Paimion Rasti sekä Turun Seudun Urheiluakatemian valmennustoiminta mahdollistavat laadukkaan panostuksen sekä henkilökohtaisella tasolla että viesteissä.

– Aloimme miettiä uutta kotipaikkaa Norjan ulkopuolella, ja kävimme läpi useita vaihtoehtoja ympäri Eurooppaa. Turku oli alusta alkaen vahva vaihtoehto ja vaikutti parhaalta kokonaispaketilta. Samalla Paimion Rasti valikoitui seuraksi tavoitteellisen tekemisen ja myös tuttujen ihmisten kautta, kertoo Lundanes.

– Tulevaisuuden kirkkaimpana tavoitteena siintää MM-kotikilpailut Norjan Sarpsborgissa vuonna 2019. Siltäkin kannalta tuntuu hyvältä hakea vauhtia ja motivaatiota hieman etäämmältä. Tärkeitä välietappeja matkalla Sarpsborgiin ovat seuraavat MM-kisat Baltiassa – ensi vuonna Virossa ja sitä seuraavana Latviassa – mutta myös suurviestien kärkisijojen tavoittelu on arvoasteikollani korkealla.

Lundanes on vuosia ollut eräs maailman ehdottomia kärkimiehiä. Viime kuussa hän nappasi MM-kisoissa Ruotsin Strömstadissa kultaa pitkältä matkalta ja viestistä sekä hopeaa keskimatkalta. Aiemmilta vuosilta löytyy kaksi maailmanmestaruutta pitkältä matkalta (2010, 2012) sekä yksi keskimatkalta (2014). Kaikkiaan Lundanes on saavuttanut 12 MM-mitalia.

Ansioluettelosta löytyy lisäksi kaksi Euroopan-mestaruutta ja kahdeksan maailmancupin osakilpailuvoittoa sekä neljä kultaa nuorten MM-tasolta. Lundanes on ankkuroinut Halden SK:n kahdesti Jukolan viestin ja kerran Tiomila-viestin voittoon.

Lundanes, 28, muutti Turkuun viime viikolla. Hän on kotoisin Keski-Norjan rannikolta Ålesundista, ja on asunut viimeiset kahdeksan vuotta Haldenissa edustaen samalla paikallista huippuseuraa Halden SK:ta.

Myös Lundanesin avovaimo, niin ikään tämän hetken turkulainen Ida Marie Næss Bjørgul edustaa tulevalla kaudella Paimion Rastia. Hän on esiintynyt useita kertoja Norjan paidassa arvokilpailuissa. Paras saavutus MM-tasolla on seitsemäs sija sprintissä tältä vuodelta. Lisäksi hän on yltänyt hopealle nuorten MM-kilpailuissa sekä juhlinut kertaalleen voittoa Venlojen viestissä. 27-vuotias Bjørgul on syntyperäinen haldenilainen ja suunnistanut koko uransa Halden SK:n väreissä.