PR tähtää Lukkari-Jukolaan osittain uudistuneena

Ykkösjunnujen harjoittelua ei kilpailutauko ole häirinnyt

Kulunut koronakevät on asettanut kovia haasteita urheilutoiminnalle. Suunnistus on lajin luonteen johdosta ollut suhteellisen hyvässä asemassa, sillä tietyin toimenpitein omatoimiharjoittelu ja jopa -kilpailut ovat olleet mahdollisia käytännössä koko ajan. Seuratoiminta on asteittain palaamassa kesän myötä kohti normaalia.

Yli kaksi vuotta Paimion Rastin huipputiimin päävalmentajana toiminut Jonne Lehto jätti ennalta sovitusti pestinsä ainakin toistaiseksi. Tämän myötä huipputiimi uudistuu muutoinkin valmennuspuolen osalta.

Jo pitkään managerina toiminut Ossi Vesalainen siirtyy päävalmentajaksi ottaen samalla vastuun miesten valmennuksesta. Sami Valkama jatkaa naisten vastuuvalmentajana, ja Pasi Ikonen ottaa taitovalmentajuuden sijaan enemmän roolia urheilijoiden kapteenina.

Joukkueenjohtajana ja mediavastaavana toiminut Antti Veijalainen ottaa kontolleen osan aiemmista managerin tehtävistä. Paluun taitovalmentajaksi tekee Jukka Oksa. Jonne Lehto toimii jatkossa huipputiimin valmennuksen mentorina.

Huipputiimin tämänhetkinen päämäärä siintää kahden vuoden päässä, jolloin Mynämäellä juostaan Jukolan viesti. Lukkari-Jukolaksi nimetty tapahtuma piti järjestää jo ensi vuonna, mutta koronatilanteen vuoksi kaikki tulevat viestit siirtyivät vuodella eteenpäin. Lähes kotimaastotyypissä käytävä Jukola antanee oman lisänsä tulevan kahden vuoden matkalle.

Erillistä manageria ei tiimillä jatkossa ole, sillä uudelleenorganisoinnin yhteydessä tehtävää ei katsottu enää välttämättömäksi. Urheilijoiden osalta huipputiimi tulee pysymään entisen kaltaisena.

– Etsimme toki edelleen ryhmään sopivia urheilijoita vahvistukseksi. Tässä haluamme painottaa paikallisuutta sekä halua sitoutua päivittäiseen toimintaan. Ja onhan meillä valmennustiimissäkin vielä tilaa sopivalle, haasteita kaipaavalle tyypille. Olkoon tämä samalla vaikka työpaikkailmoitus, naurahtaa päävalmentajaksi siirtynyt Vesalainen.

Jukka Oksa toimi taitovalmentajana jo muutamia vuosia sitten. Hänen päätökseensä palata valmennushommiin vaikutti vahvasti Lukkari-Jukolaan tähtäävä projekti.

– Näkisin itselläni olevan annettavaa tärkeissä viestimenestyksen mahdollistavissa osa-alueissa kuten myös taktisissa ja mentaalisissa asioissa. Jokaiselle suunnistajalle on tärkeää luoda tunne siitä, että hän pystyy tekemään riittävän suorituksen omalla perustasollaan ja että häneen luotetaan, kertoo Oksa.

– Erityisesti tuleva Mynämäen maastotyyppi on hyvin tuttua Louna-Jukolan ja monen muun ratamestaroinnin myötä. Toki oma ajankäyttö on huomioon otettava haaste, sillä taitoharjoitusten rakentamiseen menee helposti paljon aikaa.

Jonne Lehdon kuulumisia ja pohdintoja tulossa lähiaikoina!

Arolan ja Väätäjän harjoittelu sujunut poikkeustilasta huolimatta

Suomen parhaimpiin juniorisuunnistajiin lukeutuvat Paimion Rastin Milja Väätäjä ja Topias Arola ovat merkillisen tilanteen edessä, kun normaalisti vilkas kevään kilpailukausi peruttiin kokonaan. Joitakin kilpailuja järjestetään jo kesällä tietyin erityisjärjestelyin, mutta kunnolla kisaamaan päästäneen vasta syksyllä.

Nuorten suunnistajien harjoittelumotivaatioon tilanne ei kuitenkaan ole vaikuttanut. Kummatkin vakuuttavat urheilemisen olevan sen verran loistavaa puuhaa, että treeni-intoa ei ole tarvinnut etsiä. Perustreeniä on jatkettu pidemmälle kevääseen.

– Toisaalta olen ihan iloinen, kun nyt sai lisäaikaa treenata ja kehittää kuntoa rauhassa kohti kisoja, toteaa Väätäjä.
Molempien urheilua ovat viime vuosina jarruttaneet sitkeät jalkavaivat. Talven yli on kuitenkin pysytty terveenä, mikä on antanut uskoa tulevaisuuteen.

– Viikossa tulee yleensä pari suunnistustreeniä ja yksi hieman kovempi juoksuharjoitus. Näiden lisäksi juoksun korvaavat treenimuodot näyttelevät suurta roolia peruskuntoharjoittelussa, kertoo Arola kuluneen kevään harjoitusrungostaan.

Suunnistusharjoituksia on ollut poikkeustilasta huolimatta tarjolla runsaasti. Seurat ovat ahkerasti innovoineet omatoimisia suunnistusmahdollisuuksia, jotka ovat saaneet suuren suosion.

– Viikoittain pyörinyt Varsinais-Suomen seurojen omatoimikilpailusarja on tuonut hyviä kisanomaisia harjoituksia. Se on hyvä, näin pysyy kilpailuinto yllä, hehkuttaa Arola.

Väätäjä löytää myös toisen näkökulman tilanteeseen.

– Positiivista tässä on se, että nyt on enemmän aikaa huolehtia myös palautumisesta, kun ei tarvitse matkustella kisoihin. Nyt jaksaa treenata paremmin.

– Tilanne maailmalla tosiaan on mikä on, mutta me olemme siitä onnekkaita, ettei tälle lajille ole täyttä stoppia tarvinnut laittaa, kiteyttää puolestaan Arola.

Miljan ja Topiaksen voi bongata suunnistamassa viikoittain esimerkiksi Peimarin Rasteilla.

Tweet