Paimion Rastin miehet jälleen Jukolan kymppisakkiin

Viikonlopun Jukolan viesti Kangasalla päättyi Paimion Rastin kannalta varsin positiivisissa tunnelmissa. Miehet ylsivät suunnistuksen jättiviestissä kahdeksanneksi, naiset joutuivat lopulta tyytymään sijaan 16. Molemmissa viesteissä tarjolla oli jälleen parempaakin, mutta etenkin miesten osalta myös selvästi huonompaa.

Kangasala-Jukolan yö käynnistyi erinomaisesti. Samuel Heinonen ja Vili Niemi hoitivat leiviskänsä suunnitelmien mukaan, ja Toni Saari pääsi viestin pisimmälle kolmososuudelle hyvästä paikasta reilut kaksi minuuttia kärjen takana.

– Jalka oli äärimmäisen hyvä. Vauhti oli jopa hiljaisempaa ja suunnistus helpompaa kuin odotin, myhäili kärkituntumalla avannut Heinonen.

Saaren meno kuitenkin takkusi hyvän alun jälkeen, ja hän teki pari selkeää pummia. Tämän seurauksena meno muuttui yksinäiseksi matkaseuran karattua. Ero venähti vaihdossa yli kuuteen minuuttiin.

– Olisi pitänyt vetää tietyissä kohdissa peesissä eikä alkaa itse suunnistamaan. Ilmeisesti vähän liikaakin oil itseluottamusta, harmitteli Saari.

Loppuosuuksilla nousu kymmenen joukkoon

Pasi Ikonen ja osuuden kakkosajallaan Bartosz Pawlak saivat kuitenkin hyvän takaa-ajomoodin päälle. Ennen kahta viimeistä osuutta sijoitus oli kahdeksas, ja kärki kulki kuuden ja puolen minuutin päässä.

Ensimmäistä kisaansa PR-paidassa juossut ranskalainen Nicolas Rio suoriutui osuudestaan ilman isoja virheitä, ja sija pysyi samana kuin lähtiessä. Frédéric Tranchandilla oli ankkurina hyvät saumat nousta ainakin kaksi sijaa. Tällä kertaa meno ei kuitenkaan ollut aivan parasta Fredoa. Virheitä pukkasi, eikä edellä meneviä enää ehditty haastamaan.

– Alku meni hyvin. Sitten ehkä hyökkäsin vähän liikaakin, eikä suunnistus pysynyt joka kohdassa mukana. Joukkueena kuitenkin meiltä oikein hyvä Jukola, sanoi Tranchand.

– Suorituksiin nähden sijoitus oli jopa vähän yläkanttiin. Tavoite seitsemästä tyytyväisestä miehestä seurateltalla ei täysin toteutunut. Tonin virhe kolmososuuden alkupuolella saattoi olla jopa ratkaiseva sen suhteen, ettemme enää päässeet kärkeä haastamaan, arvioi miesten päävalmentaja Jonne Lehto.

– Voittaja Stora Tuna teki omien sanojensa mukaan virheitä yhteensä pari–kolme minuuttia, mikä on poikkeuksellisen vähän. Viisi minuuttia olisi vielä joukkueena ookoo, meillä niitä kuitenkin tuli vielä kymmenen siihen lisää.

Viimevuotisen kolmossijan jälkeen kahdeksas ei tunnu supersaavutukselta, mutta pidemmällä aikajänteellä kärkisijat ovat PR-miehillä melko harvassa. Kangasalaa paremmin on maaliin päästy vain kolmesti, niistäkin kaksi kahdelta viime vuodelta.

Myös Paimion Rastin kakkosjoukkue teki hyvää työtä ehtien maaliin hieman viime vuodesta parantaen sijalla 57. Erityisesti ankkuri Jonas Jern sekä Ari-Pekka Joensuu ja Topias Arola osuuksilla 2 ja 4 ansaitsevat suorituksistaan kunniamaininnan.

Voittoon suunnisti siis ruotsalainen Stora Tuna OK Taalainmaan Borlängestä. Voitto oli seuralle ensimmäinen. Sen sijaan seura on voittanut mm. Venlojen viestin viime vuonna.

Naiset ajallisesti lähellä huippusijaa

Jos miehet sijoittuivat kokonaissuoritukseen nähden jopa yllättävän hyvin, kävi naisilla Venlojen viestissä enemmänkin päinvastoin. Neljällä mallikkaalla suorituksella olisi ”ansainnut” paremmankin kuin 16. sijan.

Alku lupasi suorastaan loistavaa. Ina Westerlund avasi kovassa seurassa kolmisen minuuttia kärjen takana. Inga Dambe suunnisti hienosti ja nousi toisella osuudella jo parhaimmillaan peräti kakkossijalle. Vaihtoon hän tuli viidentenä, kaksi minuuttia kärjen takana.

Kolmannella osuudella erot repesivät. Saara Norrgrann koukki paria rastia ja meno muutenkin hieman haparoi, minkä seurauksena ero kärkeen repsahti seitsemään ja puoleen minuuttiin. Sijoitus oli tässä vaiheessa silti vielä kuudes.

– Pieniä pummeja tuli, ja muutamille jäin vähän fyysisesti. Maasto oli jopa parempaa kuin etukäteen odotin, kertasi Norrgrann.

Aleksandra Hornik teki ankkuriosuudella vain pari pientä virhettä, mutta fyysinen vire ei ollut paras mahdollinen. Näiden yhteistuloksena joukkue toisensa perään vilisti ohi, ja sijoitus tipahti maaliin tullessa 16:nneksi. Hornik olikin erityisesti vauhtiinsa melko pettynyt.

– En oikein pysynyt kilpakumppanien vauhdissa. Itse suunnistukseen en voi olla kovin pettynyt, mutta se ei tänään ihan riittänyt parempaan, sanoi Hornik.

Kilpailu oli kärjen takana jopa poikkeuksellisen tasainen. Ennen PR:ää kahden minuutin aikana maaliin saapui kymmenkunta joukkuetta.

– Naiset juoksivat ihan hyvin omalla tasollaan. Ankkuriosuus toki ratkaisi sijoituksellisesti aika paljon, ja pääsy kymmenen parhaan joukkoon ei olisi paljonkaan vaatinut, pohti naisten valmentaja Teemu Väre.

Naisten kakkosjoukkue ylsi tällä kertaa sijalle 86. Voiton nappasi ensi kertaa norjalainen Fredrikstad SK tasaisen vahvalla joukkuesuorituksella sekä kivenkovalla ankkuroinnilla.

Osanottoennätyksiä rikkoneen viikonlopun Venlojen viestiin starttasi yli 1700 naisnelikkoa. Valtaosin miehistä koostuneita seitsikoita taas mukana oli Jukolan viestin yössä miltei 2000.


Tweet