PR Kangasala-Jukolaan haastajina

Viikonloppuna on jälleen aika joulun ja juhannuksen – ainakin suunnistajalle ja suunnistuksen ystävälle. Juhlien juhla eli Jukolan viesti käydään jo 71. kertaa, nyt Tampereen kupeessa Kangasalla.

Paimion Rasti on suunnistuksen suurtapahtumassa mukana tänäkin vuonna runsaslukuisesti, tänä vuonna kuuden Jukola- ja kahdeksan Venla-joukkueen voimin. Odotukset myös kärkisijojen suhteen ovat ainakin miesten osalta nytkin korkealla, kun taas naiset starttaavat Venlojen viestiinsä selkeämmin haastajan asemasta.

Miehet tunkeutuivat viime vuonna Hollolassa viimein kärkikolmikkoon hurjalla loppukirillä vaikean alun jälkeen. Tuosta seitsikosta on nyt ykkösjoukkueessa vain kolme miestä, ja poissa ovat mm. seurasta vaihtaneet Olav Lundanes sekä Fredric Portin. Tästä huolimatta joukkueella on nytkin loistosaumat aivan kärkeen asti, mikä toki vaatii seitsemää hyvää suoritusta.

– On tavallaan hyvä asia, että joukkueen valinta on vaikeaa, sehän tarkoittaa että paikoista on kilpailua. Tällä kertaa valinnat valitettavista syistä hieman ”helpottuivat”, kun muutamilla tyrkyllä olleilla on ollut viime aikoina terveydellisiä ongelmia, sanoo päävalmentaja Jonne Lehto.

– Tavoitteena on, että osuuksiltaan palaa seurateltalle seitsemän tyytyväistä miestä. Ehjällä joukkuesuorituksella kaikki on lopputuloksen osalta mahdollista.

Tällä kertaa niukasti viestin pisin osuus on kolmas ja samalla hämärin osuus. Siitä vastaa tämän kauden uusi PR-nimi, hyvään kesäkuntoon päässyt Toni Saari. Viesti päätetään ranskalaistahdeissa: vasta kesken kevään seuraan vaihtanut maajoukkuesuunnistaja Nicolas Rio hoitelee kuudennen osuuden, ja viime viikonlopun maailmancup-kisoissa loistanut ”Fredo” Tranchand on itseoikeutettu ankkuri.

Venlojen viestissä PR lähtee haastamaan kärkipään joukkueita. Viime vuonna viesti lähti väärille raiteille jo heti alussa, eikä sieltä enää kärkitaistoon ollut nouseminen. Neljän osuuden lyhyehkössä viestissä menestys vaatiikin mukana pysymistä heti avauksen ensi metreiltä asti. Nyt joukkueeseen nousivat kahdelle alkuosuudelle Ina Westerlund ja Inga Dambe.

– Kullakin osuudella on sille sopiva nainen. Varsinaista tavoitetta ei ole asetettu. Toki top 10 -sijoitus vaatii suorituksia hieman yläkanttiin, linjaa naisten valmentaja Teemu Väre.

Molemmat valmentajat toteavat tämänkertaisen kilpailumaaston kaikkiaan sopivan Paimion Rastille viimevuotista ja etenkin kevään Tiomila-viestiä paremmin. Maasto tulleekin tarjoamaan ”hämäläisyydessään” monenlaista haastetta, niin hyvässä kuin pahassa.

Kangasala-Jukola murskaa jälleen aiemmat osanottoennätykset. Viivalle asettuu Venlojen viestiin yli 1700 naisnelikkoa ja yön yli käytävään Jukolan viestiin lähes 2000 pääasiassa miehistä koostuvaa seitsikkoa. 20000 suunnistajan kokonaismäärä ylitetään ensi kertaa.
Tweet