Paimion Rastilla kolmen kullan SM-viikonloppu

PR-suunnistajat kolasivat miesten johdolla aimo kasan jalometallia viikonlopun SM-kilpailuista. Viestistä tuli kaksi kultaa, sprintistä kullan lisäksi kolme muuta mitalia.

PR-nelikko Frédéric Tranchand, Jesse Laukkarinen, Fredric Portin ja Olav Lundanes puolusti viimevuotista miesten viestikultaa menestyksellä lauantaina Rovaniemellä. Nyt mestaruus ei ollut mitenkään yllätys, sillä joukkue voitiin ennen kisaa laskea jopa hienoiseksi ennakkosuosikiksi.

Viestin alku tosin ei ollut mitenkään loistava, kun Tranchand parin ison virheen seurauksena jäi vaihtoon tultaessa puolitoista minuuttia. Laukkarinen ja Portin eivät saaneet missään vaiheessa kärkeä kiinni, ja Lundanesilla takamatkaa ankkuriosuudelle lähdettäessä oli vajaa kaksi minuuttia. Norjalainen laittoi kuitenkin heti alusta ison vaihteen päälle ja näytti, millaista kyytiä maailman tämän hetken ykkösmies pystyy latomaan. Muut jäivät taakse hyvissä ajoin ennen maalia, ja hopeajoukkue Turun Metsänkävijöihin eroa kertyi noin minuutti.

– Yritin alussa hyökätä, jotta saisin samaan aikaan lähteneiden ryhmän hajalle. Juoksu oli erinomainen ja lähes virheetön. En nähnyt kaikkia muita matkalla enkä tiennyt onko joku vielä edellä, kertasi Lundanes.

PR:n kakkosjoukkue keuli pitkään ykkösen edellä. Vili Niemen avattua kärkiletkassa Daniel Stenlund jopa vaihtoi toiselta osuudelta ykkösenä. Maalissa joukkue oli 15:s.

Miesten menestysputki viime vuosien SM-viesteistä on vakuuttava: kultaa tuli viime vuoden lisäksi vuonna 2014, jonka jälkeen oltiin kahdesti hopealla.

Päivän toisesta mestaruudesta vastasivat ikämiehet. H45-sarjan kolmikko Juha Suominen, Jaakko Röytiö ja Tero Heikkilä vei kullat kotiin Anttolan Urheilijoiden nenän edestä runsaan kahden minuutin erolla. Heikkilä ankkurina oli selvästi vahvempi kuin lähimmät uhkaajat.

Naisten puolella ei kyetty vuoden takaisen mestaruuden uusimiseen. Eveliina Hirvonen tosin pääsi ankkurien taistoon kolmantena, mutta valitteli alun virheitään ja huonoja jalkojaan ja tipahti yhdeksänneksi. Muita osuuksia veivät Milja Väätäjä ja Inga Dambe.

H18-sarjassa Jarkko Rantoja ja Topias Arola toivat Paimion Rastin viimeiseen vaihtoon ykkösenä noin minuutin etumatkalla. Klaus Haanpää ei pystynyt ankkurina pitämään lähimpiä uhkaajia takanaan, mutta lopputuloksena oli kuitenkin mukava viides sija.

Oulun keskusta-alueella sunnuntaina käydyssä sprintissä Olav Lundanes ikään kuin jatkoi siitä mihin homma lauantaina jäi. Hän ratkaisi miesten kisan lopun pitkän rastivälin nopeimmalla reitinvalinnalla ja pääsi juhlimaan SM-kultaa yhdeksän sekunnin erolla Tampereen Pyrinnön Severi Kymäläiseen. Frédéric Tranchand täydensi loistokkaan PR-päivän taistellen pronssille 12 sekuntia Lundanesia hitaampana.

Vaikka Lundanes tunnetaan täysin maastomatkojen erikoismiehenä, on hänen suorituskykynsä huippuluokkaa myös sprintissä – jopa ilman erillistä harjoittelua. Omien sanojensa mukaan mies on viimeksi suunnistanut sprinttikartalla yli vuosi sitten maailmancupin kilpailussa.

– Olen toki takavuosina juossut enemmänkin sprinttejä, joten kun siitä kokemuksesta niin sanotusti pyyhkii pölyt päältä, sujuu homma hienosti. Nyt etuna oli minulle vielä se, että rata vaati niin intensiivistä suunnistusta. Mutta silti en ihan uskonut että yltäisin voittoon asti, myhäili Lundanes.

Päivän kaksi muuta PR-mitalia tulivat sekä ikäsarjoista että junioripuolelta. Tero Heikkilä sprinttasi H45-sarjassa toiseksi nopeimmin ja nappasi näin SM-hopeaa 12 sekuntia kultamitalistin takana, joskin hän piti pitkään kärkipaikkaa ennen viimeisiä rasteja.

Milja Väätäjä puolestaan kävi äärimmäisen tiukan taiston D17-sarjan mestaruudesta. Hän kuitenkin joutui kovasta loppuvedostaan huolimatta taipumaan pronssille vain kolme sekuntia kullasta jääneenä.

Naisten pääsarjassa Paimion Rastin edustajista parhaiten sprinttasi Ina Westerlund, joka sijoittui 12:nneksi.
Tweet