Olav Lundanesille keskimatkan SM-kulta

Olav Lundanes näytti lauantaina maailmanluokan vauhtia ja suunnisti Paimion Rastille miesten keskimatkan Suomen-mestaruuden. Norjalainen oli Kouvolan Valkealan suppamaastossa melkeinpä ylivoimainen, sillä hopeamitalisti Helsingin Suunnistajien Olli Ojanaho jäi 5,8 kilometrin kilpailussa taakse 44 sekunnin marginaalilla.

Avoimessa kilpailussa miesten väliin tosin ehti virolainen Timo Sild, joka ei Virossa asuvana voi kisata SM-mitaleista. Turussa asuvalla Lundanesilla tuo oikeus norjalaisuudestaan huolimatta on.

– Rata oli melko fyysinen, ja alussa ehkä hävisin joitakin sekunteja vauhdissa ennen kuin jalat alkoivat toimia. Selvisin puhtaasti teknisesti vaativimmat alueet, joilla monille tuli virheitä. Suomen-mestaruus on kyllä hieno juttu, sanoi Lundanes.

Frédéric Tranchand piti myös kovaa vauhtia ja hetken jopa johti kilpailua. Lopun pienet virheet kuitenkin jättivät miehen viidenneksi 1.32 Lundanesia hitaampana. Kolmas A-finaaliin selviytynyt PR-mies Vili Niemi pummaili raskaasti ja jäi toiseksi viimeiseksi. Tiukkaan karsintaan jäi virheineen muiden muassa Fredric Portin.

Naisten puolella ilahdutti erityisesti pitkään vaivoista kärsineen Eveliina Hirvosen vauhti, joka riitti Anna Närhen voittamassa kisassa yhdeksänteen sijaan. Saara Norrgrann ylsi sijalle 16, kun taas Inga Dambe teki heti alkuun jättivirheen ja jäi kauas kärkisijoista.

Essi Hölsölle D15-hopeaa

Nuorimpien, 15-vuotiaiden tyttöjen sarjassa saatiin myös komeasti mitali Paimioon. Essi Hölsö teki ensimmäisessä SM-kisassaan erittäin hallitun ja tasaisen suorituksen, josta palkintona oli hopeinen mitali. Voittaja Salla Isoherraseen kertyi 2,9 kilometrillä eroa 31 sekuntia.

Muista junioreista parhaiten taituroi Milja Väätäjä, joka oli D18-sarjan yhdeksäs. Klaus Haanpää H18-sarjassa ja Voima Tuomasjukka H16-sarjassa sijoittuivat kumpikin 17:nneksi.
Ikäsarjojen puolella H40-sarjaan tänä vuonna siirtyneellä Mats Dahlénilla vauhti olisi riittänyt kultaan mutta päivän taidollinen suoritus ei – palkintona kuitenkin SM-hopeaa. Naisten vastaavassa sarjassa Satu Tahvonen jäi niukasti mitalilta sijoittuen neljänneksi, ja samalle sijalle tykitti H35-sarjassa Markus Lindeqvist. Lisäksi kymppijoukkoon ylsi D35-sarjan seitsemännellä sijallaan Salla Fagerudd.

Ensimmäisestä SM-sprinttiviestistä hopeaa

Sunnuntaina tehtiin Keravalla suunnistushistoriaa uudessa kilpailumuodossa, kun SM-tasolla kisattiin ensi kertaa sprinttiviestissä. Jo useita vuosia mm. MM-kilpailujen ohjelmaan kuulunut sprinttiviesti käydään niin sanotuin sekajoukkuein, eli vauhdikasta viestiä vievät kaksi naista ja kaksi miestä. Erikoisuutena kisa käytiin aluejoukkuein, jotka tosin voivat koostua yhden seuran suunnistajista. Täten PR:n joukkueetkin edustivat virallisesti aluetta eli Varsinais-Suomea mutta käytännössä kuitenkin omaa seuraansa.

Paimion Rastin HD21-sarjan joukkue Saara Norrgrann, Jesse Laukkarinen, Frédéric Tranchand ja Aleksandra Hornik taisteli SM-kullasta loppuun asti. Tranchand tykitti kahdella ensimmäisellä osuudella tulleen pienen eron kiinni ja vaihtoi kärjessä. Puolalaisella Hornikilla oli ankkuriosuudella vastassaan MS Parman kovakuntoinen Maija Sianoja sekä jo ”eläköitynyt” supertähti Minna Kauppi. Kaupin jalka ei Keravan kaduilla riittänyt, joten voittotaistosta muotoutui kahden kauppa. Siinä maajoukkuenainen Sianoja oli piirun vahvempi ja jätti Hornikin lopussa taakseen. PR:lle sai siis kuitenkin mukavana palkintona SM-hopeat.

– Hajontaa radalla riitti, joten piti tehdä tarkasti omaa työtä. Toiseksi viimeiselle rastille otin ehkä hieman hitaamman reitin enkä enää pystynyt MS Parmaa lopussa kunnolla haastamaan, kertoi Hornik.

Nuorten HD18-sarjassa PR ylsi joukkueella Jaana Haapala, Jarkko Rantoja, Klaus Haanpää ja Essi Hölsö sijalle 12.