Lundanesille kaksi EM-kultaa

Seuratasolla Paimion Rastia edustava norjalainen Olav Lundanes oli kuningas viime viikolla käydyissä suunnistuksen EM-kilpailuissa. Mies juhli Sveitsin Ticinossa Euroopan-mestaruutta sekä pitkällä matkalla että viestissä Norjan joukkueen ankkurina ja otti lisäksi keskimatkalta pronssia.

Hallitsevana maailmanmestarina Lundanes oli pitkän matkan hienoinen ennakkosuosikki, ja kulta tuli vajaan minuutin erolla isäntämaan Matthias Kyburziin. Lundanes ratkaisi äärimmäisen jyrkkäpiirteisessä vuoristomaastossa käydyn kisan käytännössä lopun pitkällä rastivälillä, jolla hän löysi optimaalisen reitinvalinnan nousten näin kärkipaikalle.

Viestissä Lundanes pääsi ankkurina matkaan ykkösenä ja tiputti lähimmät uhkaajat matkasta jo hyvissä ajoin. Keskimatkalla kultakin oli miltei hyppysissä, mutta virheetön meno ei aivan kantanut maaliin asti.

– Olen näihin kisoihin erittäin tyytyväinen. Keskimatkallakin tavoitteena oli voitto, mutta siihen en ihan yltänyt. Myös loppukesän MM-kisojen näkökulmasta kaikki on oikealla radallaan, joskin Latviassa haasteet tulevat olemaan hyvin erilaisia kuin nyt, summasi Lundanes tuntonsa.

Niin ikään Paimion Rastin mies Frédéric Tranchand pääsi EM-mitalin makuun ankkuroituaan Ranskan viestikolmoseksi. Muutaman suunnistajan ryhmässä matkaan päässyt Tranchand pystyi jättämään muut kovalla matkavauhdillaan. Myös pitkällä matkalla mitali oli erittäin lähellä: eroa pronssiin jäi yli 1,5 tunnin kisassa ainoastaan 15 sekuntia ja tuloksena oli kitkerä neljäs sija. Ranskalainen johti kilpailua ennen viimeisiä kilometrejä, mutta edellä mainitulla pitkällä rastivälillä otettu hidas reitinvalinta tiputti hänet kärkipaikalta.

Kaikkiaan seitsemän Paimion Rastin suunnistajaa esiintyi EM-kisoissa eri matkoilla. Suomen Fredric Portin suunnisti varsin hyvän pitkän matkan sijoittuen 16:nneksi. Keskimatkalla hän oli 24:s. Puolan Bartosz Pawlak ylsi keskimatkalla sijalle 29 ja viestissä joukkueensa toista osuutta vieden kahdeksanneksi. Jesse Laukkarisen kisat jäivät sprintin karsintaan, josta hän ei selviytynyt finaaliin.

Naisten puolella Inga Dambe avasi Latvian sijalle 10 yltäneen joukkueen viestin. Keskimatkalla hän ehti 31:nneksi. Puolan Aleksandra Hornik ylsi parhaimmillaan sijalle 30 pitkällä matkalla.