Silja-Rastit 14.4.2018 Louna-Jukola-maaston itäosissa

Perinteikkäät Silja-Rastit kilpaillaan tänä vuonna varsin monelle tutussa maastossa. Radat on suunniteltu vuoden 2015 Louna-Jukolassa käytetyn maaston itäosaan. Kilpailualueella on vieraillut vähintään jokainen tuolloin Venlojen- tai Jukolan viestissä hyväksytyn suorituksen tehneistä suunnistajista. Pääosin tässä alueen itäisessä osassa juostiin kuitenkin Jukolan viestin yöosuuksia (1.-3.). Kuten monet muistavat, alkuosuudet olivat tuolloinkin hyvin pitkälti hajontaratoja keskenään, joten reitit kulkivat suoraviivaisesti ja rastivälit olivat pitkiä varsinkin ratojen alkupuoliskolla. Tältä pohjalta Silja-Rastien radat oli helppo suunnitella siten, ettei kolme vuotta sitten käytettyjä ratalinjoja tarvinnut käyttää uudelleen. Voi sieltä silti tutulta tuntuvia paikkoja - ja rastipisteitäkin - löytyä. Edellä esitettyjen seikkojen myötä Silja-Rasteilla on käytössä runsaasti myös Jukolassa käyttämätöntä maastoa. Kilpailukeskus tulee olemaan Heikosen ja Saarisen pihamaalla vanhalta ykköstieltä Husoon päin lähdettäessä.

Maaston puustoa ajatellen ei mitään massiivisia toimenpiteitä Louna-Jukolan jälkeen ole tehty. Lähinnä taimikot ovat kasvaneet tiheiköiksi ja joitain jo hyvään vauhtiin päässeitä taimikoita on raivattu. Myös muutama uusi päätehakkuu on tehty.
Louna-Jukolassa syntyneet urat ovat hullaannuttaneet esimerkiksi paikalliset maastopyöräilyn harrastajat lähes täysin. Varsinkin maaston pohjoisosa on suosittua ulkoilualuetta - muualla Jukolan Viestin urat ovat käytännössä kadonneet. Selkeästi näkyvissä olevat polut on merkitty kilpailukarttaan.





Tällä kertaa Silja-Rasteilla ei ole erityistä statusta kotimaan kilpailukalenterissa. Tämän takia kilpailun laadusta ei turhaan tingitä, vaan tarjolla on timanttinen maasto ja monipuoliset pitkän matkan radat. Pääsarjat tullaan jakamaan useampaan rinnakkaissarjaan (A-sarjat). Saman seuran kilpailijat tullaan asettamaan keskenään samaan sarjaan, millä tavoin tarjoamme mahdollisuuden kalistella sapeleita esimerkiksi 10Milan osuusjakoa ajatellen.

Luvassa on siis pitkän matkan suunnistuskilpailu, johon maasto on kaiken kaikkiaan hyvin soveltuvaa. Alue on rikkonaista: Metsäautoteiden kainaloissa on jyrkkiä mäkiä, niiden väleissä tiheitä taimikkoja. Muutamat laakeat avokalliomäet antavat mahdollisuuden nauttia vauhdinpidosta.
Varmasti suurin osa suunnistajista toivoo, että pitkän matkan rata sisältää monipuolisia suunnistustehtäviä. Silja-Rastien radoille on asetettu mahdollisimman monta pitkää reitinvalintaväliä, joissa suunnistaja pääsee puntaroimaan itselleen sopivinta reittiä. Reitinvalintavälien lomassa pääsee sitten intensiivisemmän rastityöskentelyn pariin. Välillä suunnistajien kanttia koetellaan vaikeakulkuisessa maastossa, kun heti perään saattaa päästä työstämään metsäautotietä sydämensä kyllyydestä. Ajallisesti radat on suunniteltu lajisääntöjen määrityksien alarajoille.

Lasten ratojen alueeksi on valjastettu maaston pohjoisosa kilpailukeskuksen ja Hiekkahelmen uimapaikan välillä. Parempaa maastoa lasten suunnistukseen ei kovin läheltä löydy. Alue on kauttaaltaan helppokulkuista ja vieläpä polkurikasta. Lisäksi alueen moniin kuviorajoihin on mahdollista tukeutua. Vaikeuskerrointa lasten radoille tuo esimerkiksi vanhat metsittyneet hiekkakuoppa-alueet.
Lasten ratojen mestarina toimii Signe Dambe.


Ratamestari Sami Valkama