Arolalle pitkän matkan SM-kultaa, Portinille hopeaa

Paimion Rastin Topias Arola otti suunnistuksen SM-pitkällä matkalla viime vuoden tapaan omansa: 16-vuotiaiden kultaa irtosi suorastaan ylivoimaisella suorituksella. Kisasta toiseen kovimpana kilpakumppanina haastanut Tampereen Pyrinnön Leo Matinheikki oli nytkin kakkonen, mutta eroa Arolaan kertyi Lapuan Simpsiönvuorella 7,2 kilometrin radalla yli neljä minuuttia. Mestaruus ei silti helpolla tullut.

”Kyllä vaikeaa oli maaston ja radankin puolesta, piti vain tehdä tasapainoinen suoritus. Ei ollut puhdas suoritus, muutamia koukkuja tuli. Juoksuvire oli hyvä, vaikkei parasta vauhtia saanut kivikoissa irti. Näin reilulla erolla pitää kuitenkin olla taas tyytyväinen”, sanaili Arola kisastaan.

Jarkko Rantoja suunnisti samassa sarjassa hyvän kisan ollen kuudes. Klaus Haanpää oli niin ikään 16-vuotiaiden sarjassa 16:s.

Miesten kovatasoisessa pääsarjassa Fredric Portin teki hienoa jälkeä etenkin kisan alussa johtaen kisaa varsin pitkään. Perhoslenkkien hajonnoilla tuli kuitenkin virheitä liikaa. Tampereen Pyrinnön Elias Kuukka vei lopulta SM-kullan vajaan kahden minuutin turvin.

”Koko perhoslenkkien alue tuotti ongelmaa ja tein yhden isomman virheen. Pummien vuoksi hävisin tänään kullan, joskin mitali on aina hyvä”, sanoi Portin.

Lapuan naapuripitäjä Kauhavalta kotoisin oleva Sami Valkama osasi hanskata Simpsiön metkut ja suunnisti hienosti A-finaalin sijalle 20. Mikko Huhtinen oli 28:s, kun taas karsinnassa taitoaan väläyttänyt Henri Kalve hävitti toisen piilolinssinsä eikä pystynyt yksisilmäisenä jatkamaan kisaansa maaliin asti.

Päivän nopein mies oli PR:n moninkertainen maailmanmestari Olav Lundanes, joka jätti lähimmät uhkaajat vähintään neljän minuutin päähän. Suunnistusliiton tiukkojen edustussääntöjen vuoksi norjalainen joutuu kuitenkin juoksemaan tämän kauden SM-kilpailujen ulkopuolella. Tästä huolimatta Lundanes antoi hyvän vertailukohdan maailman absoluuttiselta huipulta.

”Alku ei mennyt kovin hyvin, pari virhettä tuli. Kun sitten noustiin kunnolla Simpsiönvuoren rinteille, alkoi sujua paremmin. Kisan viimeinen tunti sujui erinomaisesti. Sain myös virheitä tehneen Portinin kiinni kisan viimeisellä kolmanneksella”, kertoi Lundanes.

Naisten pääsarjassa paimiolaisplaketti jäi parinkymmenen sekunnin päähän Inga Damben oltua 11:s. Myös Emma Silvennoinen suunnisti koko matkan aivan kymmenen parhaan tuntumassa päätyen lopulta hienosti sijalle 13. Kolmas A-finalisti Eveliina Hirvonen oli 22:s.

Yhtenä ennakkosuosikeista tyttöjen 16-sarjaan startannut Milja Väätäjä koki ”Simpsiön erikoisen” eli maaperän paikoin aiheuttaman magneettisen häiriön kompassissaan. Täysin vikasuunnan harhailun päälle penikkatauti äityi juoksusta niin pahaksi, että hän joutui lopulta jättämään kilpailun kesken.