PR-Venlat yhdeksänneksi Lappee-Jukolassa

Toiveet ja odotukset sijoittumisesta kymmenen parhaan joukkoon viikonlopun Lappee-Jukolassa toteutuivat Venlojen viestin osalta, kun naisten joukkueen tie tapahtumarikkaassa kisassa vei hienosti yhdeksännelle sijalle. Miehet tekivät Jukolan yössä hieman liikaa virheitä, mutta vauhti riitti kuitenkin 19:nneksi.

Epäonneltakaan naiset eivät säästyneet. Aloittaja Eveliina Hirvonen sai jo alkumatkasta pahasti oksasta silmään joutuen sen jälkeen juoksemaan ”yksisilmäisenä”. Eteneminen hidastui, ja vaihdossa eroa kärkeen oli lähes kolme minuuttia. Salla Fageruddin kakkososuuden takuutyön jälkeen ero kärkeen oli edelleen sama, mutta sijoitus oli noussut jo 14:nneksi.

Joukkueen kovimmasta vedosta vastasi kolmannella osuudella Inga Dambe: ykkösrastin pienen virheen jälkeen koko ajan kärkeä kiinni, erona pienimmillään alle 30 sekuntia. Vaihtoon Inga saapui viidentenä 47 sekuntia tässä vaiheessa kärkeen noussutta voittajaa, norjalaista Halden SK:ta perässä.

Saara Norrgrann joutui koukkimaan heti ykköstä ja kärkijoukkueet karkasivat parin minuutin päähän. Tilanne maastossa kuitenkin eli, ja vielä kaksi kilometriä ennen maalia PR kulki neljäntenä ilman matkaseuraa. Viimeisillä rastiväleillä takaa-ajajat iskivät Saaran kiinni, ja sijat 4–9 ratkottiin pääosin muutaman sadan metrin loppukirissä. Siinä Saaralla ei ollut enää voimia nousta yhdeksättä sijaa korkeammalle.

– Meno tuntui todella vaikealta, ja ykkösrastin virhe painoi vielä takaraivossa. Sijoituksista en matkan varrella tiennyt mitään. Tavallaan olen tyytyväinen, vaikka loppuratkaisussa ei ollutkaan enää jakoa, sanaili Saara maalissa ilon- ja itkunsekaisin tuntein.

Miesten Jukola-yö Lappeenrannan Raipossa alkoi mainiosti Daniel Stenlundin avattua viestin alle kaksi minuuttia kärjestä ja minuutin päässä varsinaisen kärkiletkan veturista. Mikko Huhtinen aloitti kakkososuudella loistavasti ja nousi jo alle minuutin päähän kärjestä, mutta loppumatkalla alkoi tossu pahasti painaa ja ero kasvoi vaihtoon tultaessa neljään ja puoleen minuuttiin.

Viime vuonna Louna-Jukolassa Haldenin paidassa kolmannella osuudella muilta karannut Fredric Portin joutui nyt takaa-ajajaksi. Ero supistui parhaimmillaan kahteen minuuttiin, ja vaikka "Porren" oli koko osuuden nopein, kuljettiin myös kärjessä kovaa, eikä ero kaventunut osuudella kuin reilulla minuutilla. Huippuiskussa oleva Portin vaihtoi 17:ntenä valitellen tahmeaa kulkua ja useita virheitään.

Louna-Jukolassa voittoa juhlinut Mats Dahlén ei saanut neljännellä osuudella takaa-ajovaihdetta päälle ja teki vielä ison virheen viimeisellä ”suunnistettavalla” rastilla. Tässä vaiheessa ero kärkeen oli venähtänyt yli 10 minuuttiin. Sami Valkama juoksi viitososuutensa varsin hyvin ilman ykkösrastin parin minuutin virhettä lukuun ottamatta. Erityisesti ykkösrasti osoittautui hankalaksi myös Jesse Laukkariselle sekä ankkuri Frédéric Tranchandille, joka useista muista virheistään huolimatta pystyi kovalla matkavauhdilla nostamaan joukkueen lopulliselle sijalle 19.

Järjestyksessään 68. Jukolan viestin voiton vei täksi kaudeksi huimasti vahvistunut tamperelainen Koovee, joka karkasi muilta jo neljännellä osuudella.

– Naisilla oli tietysti alussa epäonnea matkassa, mutta muuten suoritukset olivat hyviä ja tulos mukavasti odotetun kaltainen. Miehet tekivät pelkästään ykkösrasteilla virheitä yhteensä kymmenkunta minuuttia, mikä on aivan liikaa kärkisijojen tavoittelussa, summasi edustusryhmän manageri ja naisten valmentaja Ossi Vesalainen.

Yhteensä PR kisasi Lappee-Jukolassa kuudella Venla- ja neljällä Jukola-joukkueella. Näistä kakkosjoukkueet sijoittuivat Venlojen viestissä ja 50:nneksi ja Jukolan viestissä 61:nneksi.

Viikonloppua piinasivat jatkuvat sateet sekä puuskittainen tuuli. Vähitellen kuravelliksi muuttunut kilpailukeskus harmitti varmasti monia, vaikka kisatunnelmaan sillä ei totutusti vaikutusta ollutkaan. Pysäköintijärjestelyt menivät myös sateiden myötä uusiksi, ja monilla pääsy peltoparkista kotimatkalle kesti traktorin vetoapua odotellessa tuntitolkulla.

Ensi vuonna Jukolaa kisataan edelleen karjalaistunnelmissa, mutta maakunta vaihtuu Etelä-Karjalasta Pohjois-Karjalaan, kun Joensuu-Jukolan kylä rakentuu Enoon – jälleen viikkoa ennen juhannusta.
Tweet