Silja-Rastit 2016, ratamestarien kisaennakko


Silja-Rastit suunnistetaan sunnuntaina 17.4.2016 Paimion Nummenpäässä. Maasto on jatkoa etelään Jukola 2015 maastolle. Kartoitus on Jussi Silvennoisen käsialaa. Ratamestariryhmää johtaa Timo Lindi, apunaan Markus Lindeqvist Huippuliigan ratojen ja Olli Axelin lasten ratojen osalta.

Ratamestarityöt alkoivat syksyllä 2015. Aluksi Timo suunnitteli yleislinjat ja profiilit radoille. Marraskuussa kävimme maastossa TV-toteutusta ohjaavan Markku Mäkäräisen johdolla. Kävimme läpi Huippuliigan ratojen ensimmäiset ratahahmotelmat ja suunnitellut TV-rastit lähestymisrasteineen. TV-rastit saatiin lyötyä lukkoon kerrasta ja tämän jälkeen pääsimme jatkamaan ja viimeistelemään ratoja. Talven aikana ratoja on pyöritelty ratamestarien mielissä ja Ocadeissa melkoisesti. Hyvää sparrausta olemme saaneet valvojilta Vesa Elovaaralta (WRE) ja Rauno Kivelältä. TV luo aina haasteensa ratamestaroinnille: radan aikatauluttaminen TV:n toiveiden mukaisesti ja TV-rastien sijoittelu riittävän lähelle kilpailukeskusta muokkaavat rataa tietyn malliseksi. TV:n palvelu tässä on kuitenkin lajimme kannalta sekä yhteistyökumppaneidemme näkyvyyden kannalta ensiarvoisen tärkeää, joten TV:n aiheuttamiin haasteisiin olemme suhtautuneet pelkästään positiivisesti.

TV:n huomioimisen lisäksi on tullut pohdittua: millaisen keskimatkan radan itse haluaisin suunnistaa, millainen on hyvä keskimatkan rata, mitkä ovat suurimmat taitoa vaativat haasteet tässä maastossa jne. Olemme ratamestareina kuitenkin olleet miellyttävässä tilanteessa. Kilpailumaasto on upea ja kartta erinomainen. Huonoja ratoja on vaikea suunnitella tähän maastoon ja rastipisteet löytyvät maastosta sieltä mistä pitääkin.

Millaiset radat sitten ovat tulossa? Huippuliigan osalta tavoitteena on ollut tehdä monipuolisia haasteita sisältävät keskimatkan tyyliset radat. Pelkkää avokalliorallattelua ei ole luvassa, vaan tavoitteena on ollut haastaa suunnistajaa niin taidollisesti kuin fyysisesti erilaisilla keskimatkaan kuuluvilla tehtävillä. Kuten 2015 Jukola osoitti, vihreät alueet ovat taidollisesti haastavinta osa-aluetta Paimiossa. Siksi vihreitä alueita ei ole nytkään vain kierretty vaan rasteja tulee olemaan myös niissä. Mallisuunnistus kannattaa käydä tekemässä Louna-Jukolan kartan sallitussa pohjoisosassa. Lisäksi huippuliigalaiset saavat alkuverryttelyn yhteyteen verryttelykartan rasteineen, jossa viimehetken niin fyysiset kuin taidolliset aktivoinnit saa suoritettua.

Huippuliigan ja WRE:n lisäksi on tarjolla kansalllinen suunnistuskilpailu lyhennettynä pitkänä matkana. Lähtöpaikat on saatu suhteellisen lähelle kilpailukeskusta. Radat menevät osittain Jukolan 2015 maastossa. Kilpailijoille on tarjolla kaikkea mitä vaan löytyy: pienipiirteistä avokalliota, suota, pusikkoa, rinnettä, avohakkuuta ja kovaa tiepohjaakin. Suurin osa sarjoista käy ‘yleisörastilla’, johon on näköyhteys kilpailukeskuksesta. Ratamestaria on huvittanut vanhat rastipukit maastossa, jotka kielivät menneistä Paimion Rastin järjestämistä kisoista. Eräässä pukissa oli vielä prikka kiinni, johon kirjoitettuna vuosiluku 2004.

Lasten ratojen suunnittelussa on otettu huomioon lasten vielä kehittyvät taidot. Radat ovat riittävän helppoja, mutta niistä löytyy sopivia suunnistustehtäviä.

Tästä on hyvä aloittaa kilpailukausi!

Ystävällisin terveisin: Ratamestariryhmä Timo, Markus ja Olli.