Vesalainen Paimion miesten valmentajaksi

Paimion Rasti valmistautuu tulevaan kauteen uuden valmentajan voimin. Miesten ryhmän valmennusvastuun ottaa kantaakseen Markku Vesalainen, 54, joka on entuudestaan tuttu mies paimiolaisille. Vesalainen on toiminut viimeiset viisi vuotta valmennustehtävissä Angelniemen Ankkurissa. Tätä ennen hän valmensi pitkään Paimiossa erityisesti nuorten parissa. Nykyisistä Paimion Rastin edustusurheilijoista suuri osa on ollut Vesalaisen valmennuksessa koko juniori-iän.

Vesalainen on arvostettu valmentaja suunnistuspiireissä. Hänen kanssa tekemisissä olevat urheilijat tietävät miehen perinpohjaiseksi urheilumieheksi, jolla on silmää tehdä oikeita havaintoja urheilijasta, ja joka osaa antaa rehellistä palautetta kilpailuiden ja harjoitusten perusteella. Tulokset kertovat oppien olevan kohdallaan. Markku Vesalaisen jälkikasvusta isän valmennusopein Satu ja Olli saavuttivat molemmat juniori-iässä Suomen mestaruuden. Tällä kaudella Vesalaisen ja Matti Mäkisen johdolla Angelniemen Ankkuri teki tasaisen hyvää jälkeä tärkeissä viestikisoissa. Sijoitukset olivat Tiomilassa 9., Jukolassa 10. ja SM-viestissä 5. Paimion Rasti pystyi vain Jukolassa kirimään Ankkurin edelle ollen yhdeksäs.

Resurssit irti urheilijoista

Vesalainen sanoo, että yksi tärkeimmistä syistä vaihtoon oli positiivisessa mielessä se painostus, jota urheilijat häntä kohtaan osoittivat. Hän näkee Rastin miesryhmällä olevan resursseja huomattavasti parempaan kuin saavutetut tulokset antavat ymmärtää.
- Tärkein tavoitteeni on saada urheilijoista irti se tulos, jonka resurssit lupaavat. Tavoite saavutetaan, kun suunnistajat tiedostavat oikeat toimintamuodot suorituksen aikana. Ollaan valmistauduttu kilpailutilanteeseen ja tiedetään mitä pitää tehdä. Osa siihen jo pystyy, mutta osa ei. Siksi henkiseen puoleen tullaan keskittymään harjoittelussa, Vesalainen suunnittelee.

Fyysisellä puolella Vesalainen näkee, että ryhmässä on paljon urheilijoita, jotka ovat harjoitelleet jo pitkään ja määrällisestikin paljon. Tässä vaiheessa onkin tärkeintä varmistaa harjoittelun laadukkuus.
- Tulee kysyä, kuinka suuri osa harjoittelusta on hyödyllistä ja kuinka tämä osa pystytään maksimoimaan. Rasituksen ja levon tulee olla tasapainossa ja siihen tullaan kiinnittämään huomiota, Vesalainen lupaa.

Uusia tuulia ryhmään

Suunnistuksen taitovalmennus ja –harjoitteet ovat Vesalaisen erikoisalaa. Laadukkaat harjoitukset leireillä ja kotimaisemissa ovatkin yksi asia, joiden toivotaan Paimiossa lisääntyvän Vesalaisen tulon myötä.
- Markku tunnetaan laadukkaista ja hyvin suunnitelluista taitoharjoituksistaan. "Gurun" tulo oli muutenkin miesten keskuudessa todella odotettu uutinen ja se on tuonut heti uutta potkua tekemiseen. Nyt lähdemme innolla kohti talven harjoituskautta, sanoo miesten ryhmän kapteenina kaudella 2005 toiminut Juuso Lindeqvist.

Vesalainen asuu Paimiossa, jossa myös tällä hetkellä moni ryhmän urheilijaa asustaa. Paimion hyviä harjoitteluolosuhteita tullaan jatkossa hyödyntämään entisestään. Ulkomaalaisvahvistuksista Sveitsin maajoukkuemies Benno Schuler saapuu harjoittelemaan Paimioon marraskuun toiselta viikolta joulukuuhun. Ryhmän koko oli tällä kaudella 15 miessuunnistajaa. Lähtijöitä ei ole, mutta neuvotteluja vahvistusten hankkimiseksi ollaan käymässä. Siirtoaika umpeutuu joulukuussa. Naisten ryhmässä urheilijoita oli 10. Paimion naisten valmennuksesta vastaa kauden 2005 tapaan Markus Fingerroos.
Tweet