Lundanes maailmancup-kilpailun kakkonen

Suunnistuksen maailmancup avattiin viime viikolla Turussa ja Lohjalla. Paimion Rastia seuratasolla edustavista kovimman suorituksen teki Olav Lundanes, joka ylsi lauantain keskimatkan kilpailussa kakkossijalle. Norjalainen hävisi Pusulan Lintukiiman maastossa 5,7 kilometrin radalla voittaja Ruotsin Martin Regbornille 29 sekuntia.

− Ykköselle tein pienen virheen. Toki tavoitteena oli olla päivän ykkönen, mutta olen tähänkin varsin tyytyväinen, kommentoi Lundanes kauden ensimmäistä maailmancupin maastokilpailua.

Orastavan flunssan vuoksi Lundanes ei ottanut riskiä ja jätti sunnuntaisen pitkän matkan takaa-ajokilpailun väliin. Hän kuitenkin ehti jo torstai-illan sprintissä Lohjan keskustassa sijoittua hienosti kymmenenneksi. Vielä häntäkin nopeammin sprinttasi Ranskan Frédéric Tranchand, joka oli kuudes. Tranchand harmitteli hidasta alkuaan, jossa tuli kärkisijoihin nähden liikaa eroa. Lisäksi hän joutui juoksemaan aiemmin hankitun ”puujalan” vuoksi reisi tiukasti teipattuna.

Kolmaskin PR-mies pääsi kiertueella lähelle top 10 -sijoitusta, Fredric Portin taisteli lauantain keskimatkalla 12:nneksi. Aivan kärkivauhtia kisan avannut Portin kertoi ottaneensa loppumatkasta selkeästi hitaamman reitinvalinnan sekä valitteli loppupuristuksen puutetta. Myös sunnuntaina alku sujui häneltä jopa kärkimenijöitä nopeammin, mutta mies totesi varsin pian olevansa liian väsynyt niin pitkään matkaan ja päätti jättää kisan riittävän palautumisen varmistamiseksi kesken.

Naisten puolella Ida Marie Næss Bjørgul esitti hyviä otteita etenkin sunnuntain takaa-ajossa, jossa hän 28:ntena startattuaan nousi sijalle 17. Torstain sprintissä norjalainen oli hieman alavireisesti 36:s ja keskimatkalla 30:s. Lisäksi hän ankkuroi Norjan sprinttiviestijoukkueen keskiviikkoiltana Turussa kuudenneksi.

Lisäksi PR-suunnistajista viikonloppuna esiintyivät Jesse Laukkarinen sekä Puolan Bartosz Pawlak ja Latvian Inga Dambe. Kärkisijat jäivät heidän kohdallaan kuitenkin pääosin virheiden seurauksena melko kauas. Laukkarinen sen sijaan juoksi mukavasti sprinttiviestin Suomen kolmosjoukkueessa sekä antoi vahvan näytön torstain sprintin "esijuoksijana" ollen mc-kisaajat mukaan lukien kolmanneksi nopein suomalainen.

Maailmancup jatkuu heinäkuun alussa Virossa MM-kilpailujen yhteydessä.

Arola näyttökilpailun voittoon

Maailmancupin yhteydessä suunnistettiin myös kansalliset kilpailut, jotka sunnuntain pitkän matkan osalta olivat nuorten sarjoissa yksi näyttökilpailuista sekä nuorten MM-kilpailuihin että 18- ja 16-sarjalaisten osalta EM-kilpailuihin. Paimion Rastin Topias Arola teki H16E-sarjassa selvää jälkeä ottaen ykkössijan 1.19 totutusti pahinta kilpakumppaniaan, Tampereen Pyrinnön Leo Matinheikkiä nopeampana. Näin Arolalla on erittäin hyvät mahdollisuudet päästä EM-kisoihin, jotka käydään kesä-heinäkuun vaihteessa Slovakiassa.

Myös muut PR-junnut suunnistivat 16-sarjoissa hienosti: Milja Väätäjä oli tyttöjen puolella kuudes, omaten hänkin edelleen pienet saumat EM-kisajoukkueeseen. Pojissa Jarkko Rantoja oli kahdeksas ja Klaus Haanpää 12:s. Nuoret esittävät näyttöjä vielä ensi viikolla Tampereella.

Muissa sarjoissa sunnuntaina Saara Norrgrann teki hienon vedon D21E-sarjassa voittaen parin minuutin erolla. Toinen sarjavoittaja oli Markus Lindeqvist H21A-sarjassa.